Giriş

Bütün mikrokontrolcü ve işlemcilerle çalışmayı öğrenmenin etkili bir yolu bu işlemci ile yapılmış bir deneme kartına sahip olmaktır.  Artık bir mikroişlemcinin ne olduğunu biliyorsunuz. Mikroişlemci bir kod işleme makinasıdır.  İşlenecek kod hafıza elemanlarında bulunur.  8051 mikroişlemciye güç verildiği anda işlemci 0000h adresinden başlayarak program kodunu işlemeye başlar.  Bu sebeble 0000h adresinde işlemcinin ilk olarak yapması gereken işlemler bulunur ve bu işlemler genel olarak bir EPROMda saklanır.  Deneme kartının temel amacı, denenecek programların, EPROM hafızadan değil RAM hafızadan çalıştırılmasıdır. Bu sayede denenecek her programın EPROMa yüklenmesi gereği ortadan kalkar. 0000h adresindeki EPROM hafızaya MONİTÖR programı adlı bir program yüklenir.

Bu program mikroişlemci deneme kartı için bir işletim sistemi gibidir. Bu program sayesinde PC üzerinde yazılan programlar kartta bulunan RAM hafızaya yüklenebilir ve oradan çalıştırılabilir. Mikroişlemci deneme kartlarının temel yapıları son derecede basittir.  Deneme kartı temel olarak mikrokontrolcü entegre, PC ile haberleşmek üzere bir RS232 iletişim birimi , EPROM hafıza ve RAM hafızadır.  Bazı mikrokontrolcü entegrelerin kendi üzerlerinde EPROM hafızaları vardır. Eğer bu EPROM hafıza yüklenecek Monitör programı için yeterli ise dış EPROMada gerek kalmaz. Dolayısıyla basit bir deneme kartında, mikrokontrolcü entegre, RAM hafıza ve RS232 haberleşme birimi bulunur.Aşağıdaki sayfada minumum bağlantılı bir deneme kartı görülmektedir. 

Deneme kartını geliştirmek için kart üzerine genelde diğer bazı entegrelerde bağlanır. Bunlara örnek olarak ilave EPROM, paralel giriş çıkış birimleri,  gelişmiş RS232 haberleşme entegreleri (UART), tuş takımı ve display sürücüleri, analog sayısal çeviriciler, sayısal analog çeviriciler, röleler, LEDler, gerçek zaman entegreleri, ek zamanlayıcılar gibi diğer bazı özel fonksiyonlu entegreler sayılabilir.

          

                      

 

 

 

 

Yanda verilen bu basit  deneme devresinin bilgisayarla iletişiminin sağlanması için, 8051 entegresi içindeki EPROM'a kaydedilecek bir monitör programına gereksinim vardır.  8051 entegresi ailesinin bütün ürünleri ilk adres olarak 0000h adresini tanıdıklarından, monitör programı 0000h adresinden itibaren yüklenecektir.  Monitör programının temel görevi PC ile haberleşmeyi sağlamak üzere gerekli seri iletişim düzenini kurduktan sonra kullanıcıya bir menü sunmaktır. 

 

 

 Şekil. Von Neumann mimarisine göre dizayn edilmiş DENEME kartı.

 

 

                     

    

8051 Deneme Kartı

Devre  Şeması

PCB Üst Yüzü.      PCB Alt Yüzü.

       

 Eleman Yerleşimi